Breinpraat – Reflexintegratie

Naast logopedie biedt Spreeknet ook een bredere aanpak bij kinderen waarbij de ontwikkeling niet vanzelf gaat.
Vaak spelen er naast de logopedische vragen nog andere kleine of grotere dingen bijvoorbeeld op het gebied van gedrag, emotie, motoriek, cognitie/leren, prikkelgevoeligheid.

Al zo’n 30 jaar geleden was Iris aanwezig bij de opkomst van SI (Sensorische integratie) nu ook wel Zintuiglijke verwerking genoemd. Tegenwoordig is dit gebruikelijk om mee te nemen in de behandeling. Wanneer een kind over- of ondergevoelig is, heeft dat gevolgen voor de verdere ontwikkeling. We kennen allemaal de term hooggevoelige kinderen. Een aantal jaren geleden kwam ze vanuit een zoektocht naar een diepere betekenis en uitleg van ontwikkelingsproblematiek in contact met Reflex Integratie MNRI®. En hier vielen veel puzzelstukjes op hun plek.

Vanuit Reflexintegratie wordt er gekeken naar de ‘rijpheid’ van het brein. Een jong brein laat veel automatische reacties zien, ook wel primaire reflexen genoemd. Ze zijn bij de geboorte aanwezig, omdat ze de functie hebben om je te beschermen en te overleven. Deze reflexen gaan in de eerste jaren door een aantal fases heen en komen dan als het ware in balans en helpen bij (worden de basis van) de verdere ontwikkeling. De reflexen worden geïntegreerd in het zenuwstelsel. Als de reflexen, om wat voor reden dan ook, actief (aanwezig) blijven, dan blijven automatische reacties in het lijf de boventoon voeren. Dit staat de ontwikkeling van controle in complexere hersenfuncties in de weg. Het zichtbare gevolg hiervan kan zijn problemen in (de ontwikkeling van) het gedrag, de emotie, de motoriek, de spraak-taal, de cognitie. Staat de bescherming aan, dan staat de ontwikkeling uit.

Bij reflexintegratie kijk je naar de samenhang tussen alle symptomen en zoek je als het ware ‘de missende schakel’. Aan de hand van een korte observatie is te zien in hoeverre de reflexen al tot een bepaalde ontwikkeling zijn gekomen.

Zo’n ‘onrijpe’ situatie van het brein komt vaker voor dan je misschien verwacht, zowel bij jong als oud en de oorzaken kunnen wisselend zijn. Sommigen worden ermee geboren, komen door klein of groot trauma in een stilstand terecht, het brein kan zich te langzaam ontwikkelen maar het kan ook in bepaalde situaties terugvallen naar een jongere stand.

Het mooie is dat deze reflexen gestimuleerd kunnen worden, waardoor het brein verder rijpt en met als gevolg meer neurologische balans en dus groei!

De behandeling Reflexintegratie kan eenvoudig gecombineerd worden met het reguliere logopedische aanbod. Deze werkwijze is geschikt voor alle leeftijden. Het is alsof je PRAAT met het BREIN en daarmee het brein (zenuwstelsel) in balans brengt. Er wordt een steviger fundament gecreeerd om je ‘met gemak’ verder te kunnen ontwikkelen.

Voor een introductie van de methode kun je kijken op https://youtu.be/b8UHATuy5IA.

Naast MNRI®, wordt ook QRI en RMTi ingezet als methode.

Er zijn binnen onze praktijk al tal van voorbeelden te noemen waarin deze gecombineerde werkwijze tot een mooi resultaat heeft geleid.

Hieronder wat ervaringen van ouders:

Binnen de praktijk zijn alle collega’s in de basis geschoold voor Reflex Integratie vanuit de methode RMTi. We kijken allemaal met een brede blik naar de ontwikkeling en basis van de kinderen die worden aangemeld. Is de verwachting dat jullie kind baat zou kunnen hebben bij Reflexintegratie, dan zal dit worden besproken.

Binnen de praktijk worden ook losstaande reflexintegratie behandelingen aangeboden los van de logopedie behandeling. De kosten hiervoor zijn 80 euro per uur.

Mocht je nog meer informatie willen dan zijn onderstaande presentatie en podcasts erg informatief.

https://www.youtube.com/watch?v=gcNeufBAYn0 Intro lecture to MNRI® (2 uur)